X
تبلیغات
دانش آموز - علوم (جانداران ساده)
تاريخ : دوشنبه پنجم اردیبهشت 1390 | 21:34 | نویسنده : ابوالفضل تراکمی

جانداران ساده

 

اهداف: دانش آموزان :

-          به يادگيري و مطالعه در مورد جانداران ساده علاقه مند شوند.

-          درباره جانداران ساده و طبقه بندي آنها اطلاعات جمع آوري كنند.

-          با مشاهده رشته هاي جلبك در زير ميكروسكوپ، در مورد اين گروه اطلاعات جمع آوري كنند.

-          مقداري از آب بركه و آب لوله كشي را در زير ميكروسكوپ مشاهده و مقايسه كنند.

-          درباره شكل و اندازه و فايده ها ، ضررها و تكثير برخي باكتري ها اطلاعات جمع آوري كنند.

-          با مشاهده يك قارچ چتري در مورد اجزاي آن اطلاعات جمع آوري كند.

-          از طريق مشاهده، با برخي از انواع قارچ ها آشنا شوند.

-          در مورد تهيه سركه، نان و ماست و نقش جانداران ساده در تهيه آنها اطلاعات جمع آوري كنند.

دانستني هاي معلم:

تا قرن نوزدهم ميلادي، تصور چنين بود كه جانداران به دو گروه گياه و جانور تقسيم مي شوند، زيرا تشخيص دادن گياهان و جانوران كار ساده اي بود. اما با كشف ميكروسكوپ جانداراني ديده شدند كه اغلب آنها تك سلولي بودند و نه آشكارا جانور و نه آشكارا گياه به نظر مي رسيدند. بعضي از اين جانداران ويژگي هاي هر گروه يعني گياهان و جانوران را داشتند، ولي در عين حال با هر دو گروه متفاوت بودند.

ارنست هگل آلماني در سال 1866 اين جانداران را در گروه سومي به نام آغازيان        ( جانداران ساده ) قرار داد.

توجه: واژه ميكروب در طبقه بندي جانداران جايگاهي ندارد؛ ميكروب ها شامل باكتري ها، قارچ هاي ميكروسكوپي و ساير جانداراني هستند كه فقط با ميكروسكوپ ديده مي شوند.

باكتري ها ( ساده ترين جانداران)

باكتري ها جانداران تك سلولي اند و هر يك از آنها داراي ديواره ي اسكلتي، غشاي سلولي و سيتوپلاسم است. در سلول باكتري، هسته ي مشخصي وجود ندارد كه درون غشا احاطه شده باشد، بلكه مواد هسته اي در داخل سيتوپلاسم وجود دارند.بعضي از باكتري ها ساكن خاك يا آب اند. بسياري از آنها در غذاها و ذرات گرد و غبار موجود در هوا مي توان يافت. برخي در روي پ1وست و حتي درون بخش هاي مختلف بدن انسان زندگي مي كنند. بيشتر باكتري ها را بر اساس شكل به سه گروه اصلي كوكسي( كروي)، باسيل ( ميله اي) و اسپريل ( فنر مانند يا مارپيچي) تقسيم بندي مي كنند.

روش هاي تغذيه در باكتري ها متفاوت است؛ بعضي غذاي خود را مي سازند ( باكتري هاي غذا ساز)، بعضي به غذايي كه توسط جانداران ديگر ساخته شده است، وابسته اند( باكتري هاي انگل، هم زيست و داراي زندگي آزاد)، بعضي از باكتري ها هم كودرست هستند. كودرست جانداري است كه از بقاياي بدن موجدات زنده تغذيه مي مي كند. باكتري هايي كه روي برگ هاي ريخته شده ي درختان يا اجساد جانوران زندگي مي كنند از اين جمله اند.

يك باكتري در شرايط مناسب در فاصله ي 20 دقيقه به حداكثر رشد خود مي رسد و قادر به توليد مثل مي شود. روش توليد مثل باكتريها ساده است. وقتي يك باكتري به اندازه ي كافي رشد كرد، از وسط دو نيمه مي شود و هر نيمه به يك باكتري كامل تبديل مي شود. باكتري در شرايط مساعد با سرعت عجيبي تكثير مي شود.

روش تهيه ماست: يك ليتر شير را به جوش آوريد و آن را حدود دو دقيقه در حالت جوش آرام نگه داريد. دهانه ظرف را ببنديد و صبر كنيد تا شير خنك شود و به دماي 40 درجه برسد. در اين دما اگر يك قطره شير را روي پوست پشت دست خود بچكانيد، نبايد احساس كنيد كه هنوز داغ است. حالا يك قاشق ماست كه قبلا آن را خوب به هم زده ايد، در داخل شير بريزيد، شير را در ظرفي از جنس چيني يا ملامين كه گرما را زود از دست نمي دهد بريزيد. پارچه اي به دور اين ظرف ببنديد تا شير هم چنان گرم بماند. ظرف شير را در جايي كه تكان نمي خورد قرار دهيد. حدود هشت ساعت صبر كنيد. در اين مدت، باكتري هاي ماست ساز كه لاكتوباسيل نام دارند زياد مي شوند و شير را به ماست تبديل مي كنند.

جلبك ها: جلبك ها كلروفيل دارند و به كمك آن مي توانن فتوسنتز كنند. اين جانداران، مهم ترين غذاي موجودات زنده ي آبزي را تشكيل مي دهند. در عين حال با عمل فتوسنتز مقدار زيادي اكسيژن آزاد مي كنند. از خاصه هاي مهم اين گروه، داشتن ديواره ي اسكلتي محكم و از جنس سيليس است. اين ديواره مانند قفوطي واكس دو قسمت دارد كه يكي در ديگري داخل ميزشود. از اجتماع پوسته هاي سيليسي آنها كه بر كف دريا ريخته مي شود ، پس از فشرده و سخت شدن، سنگي ريز دانه و زبر حاصل مي شود كه به آن سنگ سمباده مي گويند. جلبك ها را بر حسب رنگ به سه گروه سبز، قرمز و قهوه اي طبقه بندي مي كنند كه همگي آنها جزو گياهان محسوب مي شوند. جلبك هاي سبز بزرگ ترين گروه جلبكها هستند. يكي از جلبكهاي پر سلولي سبز، اسپيروژير است كه ساختماني رشته اي دارد و در آبهاي شيرين مانند بركه ها، استخرها يا جويبارها زندگي مي كنند.  

قارچ ها: طبقه بندي اين گروه مدت ها زيست شناسان را سرگردان كرده بود.

زماني آْنها را جزء گياهان بدون كلروفيل قرار مي دادند و سپس آنها را از جمله ي آغازيان شمردند. قارچ ها به انواع تك سلولي و پر سلولي تقسيم مي شوند. قارچ ها عملا در همه جا مي رويند و براي تكثير، تعداد زيادي هاگ به وجود مي آورند. هاگ قارچها بسيار ريز و در همه جا پراكنده است. وقتي اين هاگ ها در محيط مرطوب و داراي مواد غذايي قرار گيرند، مي رويند و در فاصله ي چند روز توده اي بزرگ از قارچ مربوط به خود را به وجود مي آورند. (كپك زدن غذا)

نانواها براي اين كه خمير به اصطلاح ور بيايد، كمي خمير ترش به آن اضافه مي كنند. در خمير ترش مقدار زيادي قارچ ذره بيني به نام مخمر وجود دارد. اين قارچ ذره بيني ضمن اين كه نشاسته ي نان را به مواد قابل گوارش تر و ساده تر تجزيه مي كند، مقداري گاز دي اكسيد كربن و الكل به وجود مي آورد. دي اكسيد كربن به شكل حباب هاي ريز و درشت در خمير مي ماند و باعث بادكردن آن مي شود. هنگام پختن نان، گاز دي اكسيد كربن و الكل از آن خارج مي شود و در نتيجه، قسمت هاي داخلي خمير مي پزد و نان ترد مي شود.

 



  • سه ساله
  • فروش بک لینک انبوه